chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Sista vitlöken skördad, rengjord och lagda på torkning

No Comments »

Då var hela årets skörd av vitlök avklarad. Nu ska de bara ligga och torka på den eminenta ställningen av brädor och hönsnät som jag gjorde av gjutformarna till växthusgrunden.

Jag hade lite funderingar om när man skulle plocka upp lökarna. En skola säger att det är dags när de tre nedersta blasten blivit gula. Denna skola representeras av Tomat och vitlökskungen Åke Truedsson som lever och verkar på en gård två socknar bort från där jag försöker leka chili och vitlöksbonde. Åkes teser finns att köpa i hans häfte Allt om vitlök

Den andra skolan, som representeras av hippieodlaren Ron L. Engeland i det stora landet i väster, säger att man ska ha 5-6 gröna blad kvar när man skördar. Logiken i hans resonemang ligger i att varje blast representerar ett lager skal på själva löken. Dessa lager är av största vikt när det kommer till att lagra lökarna. När man rengör lökarna pillar man bort 1-3 lager beroende på hur duktig man är samt hur illa åtgången den är. Därför vill man ha minst tre lager kvar vid färdig produkt. Allt detta, plus mycket mera, finns dokumenterat i hans eminenta bok Growing Great Garlic

Mina sista fyra sorter, Sprint, Printanor, Flavor och Arno hade alla 7 blad totalt, så det blev en kompromiss mellan tes Åke vs. tes Ron L, I snitt var 2.5 blast visset 😉

Det blev nog bra ändå. Lökarna var inte jättestora generellt, men å andra sidan gör det inget för vad jag förstår så är det enbart fördelar med mindre lökar så länge man inte ska sälja dem. De mindre lökarna lär ha mer och skarpare smak och håller längre för lagring (upp till 12 månader).

Viktigt vid lagring av vitlök är att man inte lagrar dem i kyla. Om de har befunnit sig i kyla kommer de att gro så fort det blir varmare igen. Vitlök ska alltså, till skillnad från vad våra korkade livsmedelsaktörer tror, lagras i rumstemperatur med måttlig luftfuktighet. Det bästa är faktiskt att ha dem inomhus i rumsvärme som hålls konstant. Det enda man ska tänka på är att se till att det är en bra luftcirkulation. Stoppa dem alltså inte i ett skåp eller låda utan häng dem i flätor eller ett nät i t.ex. köket. Inte bara praktiskt utan lantligt charmigt också, i alla fall i mina ögon.

Att fläta vitlök är lika enkelt som att fläta hår t.ex. Nu har jag ingen supererfarenhet av det, men om jag klarar det, klarar alla det. Nu ska det också sägas att inte alla sorter går att fläta. Alla toppsättande sorter (med en blomstängel som blir träig) funkar inte så bra till flätning, så den får man t.ex klippa av ett par centimeter från löken och lägga i nät eller luftiga korgar.

Nu börjar planeringen för nästa års vitlöksodling. Jag snackade med Kung Åke igår och han var inte nöjd med årets skörd då torkan gått hårt åt hans odling plus det faktum att hans gödselleverans hade uteblivit detta år. Han hade dock lite utsäde kvar, så jag ska dit och köpa på mig lite av hans ryska/asiatiska sorter som komplement till mina franska sorter. Återkommer om vad hans skattkista hade att erbjuda när jag bärgat dyrgriparna.

Leave a Reply

*