chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Nu är det taklagsfest på slätten

9 Comments »

Efter en ganska slitsam helg har nu härket kommit upp så tillvida att det är tätt mot regn (uppifrån då alltså).

Dörrarna är kvar att montera, likaså förstärkningsstagen, automatöppnarna för fönsterna, byasten-golvet, trappsteg och byasten runt om. Detta kommer jag att ta pö om pö.

Jag kan väl konstatera så här i efterhand att tillverkaren har ganska klart för sig och har hittat smarta lösningar på det mesta. Några saker fick mig upp i brygga, ylande nya spännande ord som barnen till sin stora glädje aldrig hört förut. Den äldsta, Melvin 4 år, har nog berättat för mig ett dussin gånger under helgen att “så får man inte säga pappa”. Men sammantaget måste jag nog säga att det verkar bra.

Det som stör mig mest är att de satt små vita klisterlappar med nummer på precis alla delar. Detta är naturligtvis väldigt pedagogiskt, men Kinesjävlarna hade väl inte behövt sätta dem på utsidan där de syns som mest, för inte fan går de att dra av heller. Nej, det är av typen “dra sönder direkt och klistret med papper sitter kvar som berget” lappar. Hur svårt hade det varit att sätta dem på en del som inte syns utåt.

Annars har de flesta irritationsmomenten varit p.g.a. min egen dumhet. När man listat ut hur det skulle vara egentligen, var det bara att erkänna att än en gång var där mer luft än substans i det tjocka huvudet som sitter på mina axlar.

Steg ett. Packa upp skiten och sortera delarna. Här har de försökt att färgkoda de olika delarna, så att rött är framgaveln, gult bakgavel osv. Bra tänkt, men det stämde inte helt. Ingen fara dock, det gav sig själv.

Lägg ut första bitarna och försöka fatta hur grundidén är. När man väl gjorde det, kom man in i mekandet på ett bra sätt.

Se till att göra allt i rätt ordning. Det svåra var att plocka bort den manliga stoltheten och erkänna för sig själv att man faktiskt SKA läsa manualen innan varje steg. Skit också……

Osv….

Det är tydligen noga att den sidan som den vita skyddsfilmer sitter på ska vara inåt. Den andra sidan är UV behandlad och ska vara utåt. En ganska enkel sak att komma ihåg kan man tycka, men inte för denna Skåningen, han fick vända flera stycken efter att allt var klart. Bra Jan……

Rörigt som bara helvete, men det ska synas att man jobbar 🙂 Potatisen till vänster frodas och mår bra när inte lillebror invaderar bädden som sin sandlåda fast han har en mycket större och bättre låda själv.

Det kritiska momentet är över. Enda gången jag fick be om hjälp. Detta ohyggligt stora mentala steg att behöva be om hjälp är ännu en manlig egenskap som sitter långt inne. Att be någon hämta en öl är väl OK, för att inte säga trevligt, men att be om hjälp med att bygga, svider illa. Om någon undrar, så var det att lyfta gavlarna på plats och hålla dem i blåsten tills jag kunde staga upp dem.

Ett hett tips på tal om blåst. Drick öl istället om det blåser. Det står tydligt i anvisningarna. Inte att ni ska dricka öl, det begriper man ju själv, men att inte montera växthus när det blåser. Jag tror att Kite-surfandet uppfanns av en glad växthusbyggare strax utanför Eskilstuna vid 8 m/s. Detta är dock ej verifierat.

Där var nocken på plats också (eller vad fan det nu heter på växthusspråk). Ja, det är faktiskt så har jag lärt mig under mina efterforskningar i ämnet innan inköp, växthustermer skiljer sig markant från vanliga byggtermer. Det skiter jag i. Det gjorde jag också på den gamla goda tiden när jag var en stolt ägare till en segelbåt. Jag tyckte det var fantastiskt roligt att skrika order som “Dra i snöret” eller “Fan, sväng vänster innan vi träffar kofångaren på hans pappas båt” till min seglarkompis när vi kom in i hamnarna. Alla överpretentiösa kotlettfrisyrer i hamnen som mest satt och torrseglade pappas båtar (och naturligtvis kunde “alla” termer), blev rosenrasande och idiotförklarade oss. Jätteskojigt…. Hmmm, spårade ur igen va? Växthus var det vi talade om. Sorry.

Ritningen som efter ett tag faktiskt upplevdes som begriplig.

Väggstagen kommer på plats.

Nu börjar man se vad det ska bli 🙂

Ventilationsfönsterna skjuts in från sidan.

Takreglarna och fönstren på plats.

Väggar och tak skjuts i snabbt och lätt.

Av med plasten och in med delar av familjen

Blev ganska bra tycker jag

Tidsåtgång? Börjar man hyfsat tidigt så kan man komma hit ungefär på en dag, om man inte har lösa ungar i trädgården vill säga, då tar det minst en helg.

Fler bilder, mer eller mindre detaljerade, finnes om det är någon som undrar över något.

Nu ska jag i säng. Känner mig ganska sliten och ledbruten, men mycket nöjd med bedriften. Känns skönt att detta “lilla” projekt som bara skulle ta ett par veckor, närmar sig sitt slut.

9 Responses

Gratulerar! Fan va härligt du kommer att ha det i växthuset!

 • HÄRLIGT JOBBAT… det är ju så kul att resa stommen, det går ju så mycket fortare än vad grunden tar :mrgreen: . Nu har du ju “bara” lite finlir kvar, sen kan växterna flytta in. Hur många kvadrat är växthuset på?
  Ska du inte ha någon markbäddar alls? Jag hade allt i krukor förra året, nu har jag grävt ur och gjort markbäddar.

  // Mari

 • @Blomkronan

  Det är på 10m2. Anledningen till att jag kör krukor är att jag har ca 80 chiliplantor, och de vill jag ha mobila, så att jag kan ta in några av dem till vintern.

  Jag köpte på mig en vindruvsranka, ett fikonträd, ett olivträd ochnågra tomatplantor också, så det är möljligt att jag gräver ur för vindruvan iallafall. Fikon och olivträdet måste nog också intill vintern. Tomaterna tänkte jag ha i spannar.

 • kul att du har ett fikonträd. du behöver inte ha det i växthuset under sommaren utan det kan stå i ett soligt läge utan för mycket blåst. har du inte ett uterum? övervintra det är väldigt enkelt.

 • @preussen

  Det låter fint. Får bli stor kruka i solen på sommaren och in på vintern Har inget uterum, bara en hel gavel(!) inomhus med 100% glas. Det håller normal rumstemperatur. Funkar det eller ska det vara svalare? Hur ska den vattnas under vintern, vet du det?

 • plantera det i “citrusjord” som du köper på byggmarknad eller släkting. om det är soligt och fint läge så är den glasade gaveln bra. vintern ska du i princip hålla frostfri. jag har mitt i källarförrådet. vattnar väldigt sparsamt. jag brukar plocka in mitt från balkongen när det fällt löven (nov/dec) och lyfter upp det i senare hälften av mars. då har det ofta börjat växa igen.
  det finns en bra länk på odla.nu http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=83140&hl=fikon

  vad är det för fikon? vart köpte du det? du borde kunna ha det direkt i backen vid husvägg om du täcker över vintern.

 • Hej!
  Snyggt jobbat!
  Var har du köpt växthuset?

 • hola
  me gustaria saber mas del kit de la casita para jardin ..y si hay mas grandes tambien
  espero tener nuenos amigos que nos ayuden a aprender armas y montar estas facilidades que nos brindan cada dia

  saludos desde ecuador

 • Очень ценная штука

 • Leave a Reply

  *