chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Marinerad vitlök – Flipp & Flopp

4 Comments »

En del av mina lökar hade varit i jorden några dagar för länge så skalen var sönder. Det fick bli lite experimenterande med dessa. På agendan stod Marinerad vitlök då detta aldrig provats förut.

Tre stycken olika recept provades med följande resultat.

Ett googlat recept från ICA visade sig smaka mest skit. För mycket vinäger och ingen direkt utpräglad annat smak som föll Pappa på läppen. Denna rekommenderas följaktligen inte.

De två andra är ganska modifierade varianter från ett annat recept jag hittade på webben. Detta recept ger två olika inläggningar; en potent med massor av hetta, den andra en fuskvariant med färdig kryddblandning. Bägge blev supergoda.

Är det någon som är sugen på att testa kommer här hur jag gjorde…..

Söderslättmarinerad vitlök

Följande behövs för att komma i mål.

– Två valfria burkar som går att få lufttäta
– 2-4 vitlökar per sats. Det är upp till er hur mycket ni tror att ni kommer att käka upp.
– Till kokvattnet, använd ca 2-3 dl vatten, en tesked salt och 1/2 dl vitvinsvinäger.
– Till örtmarinaden behövs 2 st Italiensk salladsdressingpulver (ja, jag vet, fusk och rackarspel, men oj så gott), 1 tsk timjan, 2 tsk basilika, 1,5 dl olivolja och 1/2 dl balsamvinäger.
– Till den heta chilimarinaden behövs 1 msk tomatpuré, 1 msk Sambal oelek, finhackad färsk valfri chilipeppar efter tycke och tolerans, 1,5 dl olivolja och 1/2 dl balsamvinäger.

Gör så här: 

Sterilisera era burkar genom att koka dem i vatten eller sätta dem i ugnen på 100 grader i en halvtimme.
Blanda ihop marinaderna och skala vitlöksklyftorna (dela dem om de är för stora).
Stormkoka klyftorna med vatten, salt och vitvinsvinäger i ca 2-3 min. Jag tycker att man ska ha en ganska hård kärna kvar så jag kokte dem bara i 2 min, men det är en smaksak. Lägg dem sedan i en sil så att de får rinna av ordentligt.

När klyftorna runnit av så lägg dem i burkarna och häll på marinaderna. Är där inte tillräckligt med goja för att täcka alla klyftorna så häll bara på mer olivolja. På med locken och blanda ihop alltihop genom att vända burkarna några gånger.

Låt stå i kylskåp i 3-5 dygn innan avsmakning. Om ni inte äter upp alltsammans med en gång så håller det i kylen i flera veckor och det blir godare för varje dag det får dra.

4 Responses

Det där låter tokgott! Kanske inget att testa innan en utekväll om man inte planerar att hålla alla damer på behörigt avstånd, men på en hemmakväll med lilltjejen skulle det nog passa fint. Måste testas

  • För er ungkarlar och partylejon funkar det endast efter napp och då bara tillsammans med den lyckliga som ni dragit hem. Vitt vin och räkor är ersatt med detta.

  • Nu har jag lagt in vitlök bara o vänta. Men vad menas med 2 st salladskrydda? Antog det skulle stå TSK?! ☺️

  • Leave a Reply

    *