chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Latheten är uppfinningarnas moder

4 Comments »

I avdelningen bryta nytt trädgårdsland för mer Chili, vitlök och annat smaskigt har vi nu kommit till  episoden “De två andra självgående jordfräsarna jag lånat”.

Det började med att jag gått och sneglat åt den delen av markerna som går under epitetet “Ängen” eller “Rogges (hundens) toa”. Jag ville bryta upp ytterligare ett ordentligt trädgårdsland på 400-500 m2. Det kändes som ett oöverstigligt projekt med tanke på hur lång tid det tog att bryta upp det lilla jag redan har.

Grannen hade frågat mig förra hösten om jag visste någon som hade grisar då han ville ge sin sambo två kultingar i present(!). Jag sammanförde honom med en bekant som odlar grisar professionellt och det blev affär. Till grannes stora förvåning var hans sambo lagom road(?) och han fick ta hand om dem själv. Efter ett tag var hela hans hage totalt rensad på grönt och det enda som återstod var att köpa torrfoder för dyra pengar och göda dem med. De små näpna kultingarna hade nu blivit två stora damer på 120 pannor plus och höll på att äta honom ur huset.

Då tänkte jag att jag kunde låna dem över sommaren för att böka runt i min frodiga (läs tistlar, okänt ogräs och högt ängsgräs) trädgård. Grannen köpte idén och elstängsel och pålar lånades av nämnda granne. Efter ett par dagar hade jag byggt en inhägnad som bestod av den del jag vill ha som grönsaksland. Efter ytterligare en dag hade vi byggt ett skjul och fyllt det med ett tjockt täcke halm åt de två “små” näpna 120+ kg’s suggorna.

Sen var det dags att ta tag i transporten. Hur fan flyttar man ett kvarts ton bångstyrigt bacon? Grisbonden rådfrågades och ett släp med ramp, ett par skivor att styra fläsket med och sist med inte minst oömma kläder var hans recept.

Sagt och gjort… Vi kallade in en tredje granne med familj och sen blev det vilda västern. Ut med suggorna från den gamla inhägnaden och försöka få dem i riktning mot släpet. Feta suggor flyttas inte om de inte själv vill det, kan meddelas.

Efter en bra stund och helt genomsvettiga kom vi på hur vi skulle göra och vi lyckades faktiskt få upp dem på grannens släp. Grannen fick stå kvar på släpet under transporten och allt gick bra.

Väl hemma hemma på chilifarmen ville de inte gå av släpet då vi hade slängt upp alldeles för mycket grisamad och där var ju mer kvar, men efter idogt lockande och pockande fick vi en att stiga av och styra kosan in i trädgården.

Den kom bara en meter innan den fick den syn på Christins rabatter med blommor och började mumsa. Jag fick en mycket bestämd uppmaning av sambon att få bort julskinkan från hennes blommor och insåg det kloka i att ta striden med suggan istället för sambon. En lätt spark i rumpan (grisens, inte sambons) hade avsedd effekt och den lommade vidare i något så när rätt riktning.

Efter ett hårt pass löpning, stretching, fösning och dragkamp och en uppsjö av rop och skratt, lyckades vi få in bägge suggorna i deras nya hage. Tyvärr gick rutten via jordgubbslandet, men vad gör det, nu var det ju succé.

En klar win-win-win-win situation.

– Grannen sparar flera tusenlappar i månaden på att inte behöva köpa dyr mat
– Grisarna har det superbra på sommarkollot
– Ungarna älskar att slänga till suggorna överblivna potatisskal och annat gottis som blir över i hushållet.
– sist men inte minst så slipper jag gräva upp hela ängen för hand och jag får till och med gödslat av bara farten.

Här är lite dokumentation hur det såg ut när vi fick hem dem och efter ca tre veckor fram tills dagens datum.

Några veckor till och hela hagen lär vara klar för plogen (efter Irusen så klart)

———————————

Morgonen efter dagen före.

 

 

 

Ca tre veckor efter premiären. Hade vi inte skämt bort dem med en massa goda rester hade landet varit ännu mer bökat, men det gör inget att det tar tid.

YouTube Preview Image

4 Responses

Mäktigt och oslagbart.

  • Hahahahaha….fy fan vilken skön video!!! Grymt grymt !!

  • HÄRLIGT =). vilken bra idé, att ta hjälp av ett par damer =)
    Underbar film du gjort=)
    kram / Mari

  • Leave a Reply

    *