chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Tomater på Potatisplantan?

10 Comments »

Nu har jag ju insett att potatisen är släkt med Tomaten, men att man kan få tomater på potatisplantan visste jag inte var möjligt.

De största är ca 30 mm. Sorten är mandelpotatis.

Nu är det nog inte så att det är tomater, det bara ser ut som det, men är det någon av mina visa och kloka läsare som kan upplysa mig mer? Jag har läst att de är giftiga och att man kanske kan ta frö från dem, stämmer detta.

Annan kuriosa emottages gärna gällande detta för mig nya och underliga fenomen.

10 Responses

Vad har du gösslat med?
En vän till mej köpte jord från Renova som är ett reningsverk och där växte tomaterna vilt efter ett tag.
Troligen efter att fröerna ha passerat genom någon människa. 😉

 • Hej Birre, det hade jag förstått, men det har blivit frukt/bär på själva potatisblasten där blommorna satt innan de vissnade och trillade av. Alltså potatis i ena änden och tomatliknande bär i andra på samma planta.

 • Visst är naturen spännande. Tar du och sätter potatisfröerna har du en helt ny sort.

 • Skojar du David?

 • nejdå, jag är en man utan humor. om du vill kan du låna litteratur om hur man gör.

 • Bring it to me….. Här ska lekas.

 • Boken heter “potatis – mer än bara bintje”. Nu minns jag inte författarens namn men har för mig att det är ett sonnanamn. Borde finnas på biblioteket annars finns den hos mig. Utgå från att bären är toxiska.

 • Bläddrade i boken och där stod att det går att så men ej hur. Ordförande Åke tycker i sin grönsaksbok att det är en rolig sak att göra, speciellt från gamla sorter med spännande genetisk bas. Hur gör man då? Jag utgår från att man försår i kruka. Feberuari kanske.

 • Jag tror att jag har koll på hur. Precis som man förkultiverar tomater, med omskolning många gånger som med chilin, alltså djupare och djupare, med bara ett eller max två blad över jorden. Ska sås i Februari.

  Däremot undrar jag när man ska plocka frukterna och ta fröna för torkning. Ska de bli annan färg än gröna?

 • Ja.

 • Leave a Reply

  *