chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Vårstädning – Checked

5 Comments »

Idag tog vi sista taget i växthuset efter att nattemperaturen inte understigit 8 grader på några dygn. Nu kliar det riktigt illa i fingrarna och di små skriker efter en omplantering i större krukor. Några tidiga sorter är över 50 cm redan och många har redan fått frukter.

Förra helgen tog vi och röjde ut alla gamla plantor och tömde alla krukor i komposten. Under tiden var det sjuhelvetes liv på himlen av alla huntratals tranor som var på chartersemester till Fritidsresors Hornborgarhotell uppåt Norrland till. Jag överdriver inte om jag säger att det kom över tusen i flockar om några hundra. Deras glada rop var nog en spontan glädje över att ha kommit de första hundratals metrarna in över land efter en tuff tur över Östersjön. Jag förstår dem. Vem har inte turat med TT-Line. Hemvägen är värst.

Medan jag satt i min favoritstol och njöt av en källarsval i solen och tittade på alla tranorna, hade jag anlitat gamla hederliga barnarbetare till grovarbetet. Jag håller faktiskt inte med damen som sa att barnarbete inte var bra pga att de inte har en känsla för kvalitet. Det blev jättefint borstat och pappa var mycket nöjd.

När städningen var klar tog vi och dammade av den gamla grillen och eldade upp den för en riktig hamburgerfest. Melvin var helt rökt i rollen som eldvakt.

Idag sprutade vi hela växthuset med Grunne grönsåpa och spolade av det ordentligt. Efteråt fick jag hjälp med att skrapa av vattnet.

Fint som bara den och helt klart för inflyttning. Nu är det bara mina nerver som sätter stopp. Vågar man chansa på att det inte kommer fler frostnätter. Den kändes ju inte så kl 16.00 idag, solen hade börjat dala, bägge dörrarna var öppna och ändå var det 20 grader varmt därinne.

T.o.m. utensilierna är på plats i stram givakt.

Tog en liten tur till den andra delen av markerna för att inspektera vitlöksbeståndet. Det tutar på i ullestrumporna och de har kommit upp bra tycker jag, så jag slänger med en bild på dessa snyggingar också.

Nu är det dags för lite seriös soffliggning efter en i mitt tycke mycket produktiv dag i solen. Har till och med fått ett rött nylle idag av min kompis vårsolen. Afton.

 

5 Responses

härligt att se barn i arbete. annars avskaffades sånt i början av förra seklet 🙂

  • Nja, i Malme kanske, men i Skegrie är sådant av tradition fortfarande i bruk. Hårt arbete i tidig ålder är karaktärsdanande.  Hade vi inte bott så nära Tyskland, hade hembränningsapparaterna fortfarande bubblat i var mans hem.

  • Hej och tack för titten! Så härligt det såg ut att börja få igång växthuset. Barnarbetare är toppen men då dom blir något äldre är dom dyrare i drift…. Tyvärr stannade nog “Tyskvärmen” hos er men det börjar ju närma sig. Trevlig helg hälsar Iren(e)

  • jo men jag säger inget normativ utan bara konstaterar 🙂
    vad är hembränning?

  • Att odla är en fantastisk hobby för alla åldrar inte minst för barn och ungdomar i dessa digitala tider. Lära sig att ta ansvar och se något växa är lutvecklande och tränar närvaro. Du skriver mycket bra David.

  • Leave a Reply

    *