chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Quadlök i vitlökslandet

No Comments »

Då utsädet ruttnade bort för mig i fjol, blev det inköp av nya Sabadrome på Plantagen. Dessa var extremt stora och fina, nästan för bra för att vara sant. Det var det nog också då det visade sig att de sätter dubbellök på ca 10% av beståndet. Det är väl illa nog, men det är inte slut med det. En har fanimig satt en fyralök. Det har jag aldrig sett förr.

20130525-205135.jpg

Marinerad vitlök – Flipp & Flopp

4 Comments »

En del av mina lökar hade varit i jorden några dagar för länge så skalen var sönder. Det fick bli lite experimenterande med dessa. På agendan stod Marinerad vitlök då detta aldrig provats förut.

Tre stycken olika recept provades med följande resultat.

Ett googlat recept från ICA visade sig smaka mest skit. För mycket vinäger och ingen direkt utpräglad annat smak som föll Pappa på läppen. Denna rekommenderas följaktligen inte.

De två andra är ganska modifierade varianter från ett annat recept jag hittade på webben. Detta recept ger två olika inläggningar; en potent med massor av hetta, den andra en fuskvariant med färdig kryddblandning. Bägge blev supergoda.

Är det någon som är sugen på att testa kommer här hur jag gjorde…..

Read the rest of this entry »

Lite fler bilder på tork

6 Comments »

Nu är de buntade och upphängda. Det ser väldigt gott ut, jag får nog ta och sylta ett par lökar och eventuellt grilla en i ugnen för omedelbar konsumtion.

20110727-161842.jpg

20110727-161852.jpg

Vitlöksskörden har börjat

4 Comments »

Efter att ha fått nästan 100 mm regn den senaste veckan och framtiden ser allt annat än torr ut, började skördandet av de första vitlökarna igår. Ca 100 st av de tidiga Sabadrome fich se dagens ljus, dock inte direkt vid upptagandet då de var inbakade i stora jord och lerklumpar. Kvar att gräva upp om en vecka eller två är Sprint, Corail, Siberian Red, Leningradskij samt Aglio Rosso di Sulmona.

Jag skördar mina lökar när de tre understa blasten vissnat, då har den fortfarande tillräckligt med lager kvar för att säkra en lång förvaring.

Då jag har ganska lerig jord här på Söderslätt är det som sagt ytterst skitiga lökar som tas upp. På grund av detta tillämpar jag den famösa plaskbaljeprincipen…… Read the rest of this entry »

Våren har kommit till Söderslätt – Pau riktigt!!

5 Comments »

Inspirerad och uppmuntrad av Davids lottefynd begav jag mig ut på mina marker i glatt sällskap av en yster sol. Väl framme vid djupbäddarna där vitlökarna sattes i början av November, ser jag inget speciellt.

Jord, lite halm och gammal hästbajs i bägge bäddarna. Hmm. Ner på knä och tittade närmare…. Fortfarande ingenting. Lite sidledes förflyttning a la krabba och ännu närmare, tycker jag mig ana något rödskimrande, och mycket riktigt…..

Årets första vitlök har tittat upp. Lyckan är fullständig. Våren är här på riktigt.

Skotta skit

4 Comments »

Jag var och hämtade hästskit idag hos bonden en bit bort. 15 säckar välbränd dynga blev det och den ska vändas ner i de nya bäddarna under vilodagen imorgon. Så religiös är jag.

Vill få ner det i jorden denna helg då jag tror att jordtemperaturen börjar bli lagom om en helg eller två. Enligt Ordförande Åke i grannsocknen ska vitlökarna planteras när jordtemperaturen går under 7 grader.

Planen är att trycka ner runt 300 lökar så att husbehov tillgodeses, plus en och annan fläta kan skänkas som present till trevliga människor som bjuder hem en på mat och sprit.

Blåstång som gödning

2 Comments »

Favorit i repris – Annat sammanhang

Vickie har kommenterat mitt inlägg om blåstång som gödning. Hon fick mycket lyckade resultat i vitlöksbädden med detta.

För en uppdatering av vad som sagts, titta här

Bryter nytt land

6 Comments »

Då har det blivit början på två nya bäddar för nästa års vitlök. Grässvålen är borta nu och det var nog det jobbigaste momentet. Nu ska det letas upp kreatursbajs (någon som vet någon som vill bli av med några säckar?). Det ska också samlas aska från vedkaminen och sedan ska allt detta vändas ner i jorden innan Oktober är slut.

I slutet på Oktober går jag ut med min stektermometer (när den är ledig från sitt extraknäck i min HN350SF) och kollar när jordtemperaturen går ner under 7 grader C. Då ska ca 300 klyftor planteras med stor omsorg.

Jag gör en Kungspudel…

No Comments »

…och kryper till korset när jag får medge att jag inte kommer att hinna med att bygga den fina röken jag hade i åtanke. Med detta sagt, får jag samtidigt proklamera bygget av en annan variant. Det kommer att bli en rök, mina damer och herrar, men mer om detta senare.

I detta nu sitter jag däremot med en undran.

Då denna nya Albert & Herbertvariant av en rök kommer att vara av typen kallrök (i alla fall mer kall än varm), dök tanken på rökt vitlök upp i Pappas huvud. Då man Googlar om detta finner man att det finns en del som gjort detta med varierande resultat. Vissa hävdar att det blir en fantastiskt lukt, men att smaker inte förändras nämnvärt.

Är det någon här av mina djupt kunniga läsare som har erfarenhet av denna presumtivt kulinariska höjdare. Tipsa mig gärna i så fall. Röken kommer förhoppningsvis att tändas skarpt någon gång runt nästa helg.

Fläta vitlök

10 Comments »

Då var lökarna torra och fina. Nu var det dags att fläta de sorter som inte är hårdnackade.

Detta har jag aldrig gjort innan, inte med vitlök och framför allt inte med hår som nog är det vanligaste.

Det var inte så svårt när jag väl kom på trixet, och som alltid var det den sista flätan som blev bäst. Bildserien visar nummer två, och den blev kanske inte perfekt, men good enough för vårt kök, bönder som vi är.

Det som behövs är ett gäng mjuknackade vitlökar av valfri sort, en ståltråd, en avbitare och en kopp kaffe i en mugg med lämplig text på.

Börja med tre vitlökar och sätt igång

Jag kom fram till att man ska lägga in en ny lök på varje “varv”. Det finns andra skolor också, men de skiter jag i, mest för att jag inte fattade vad de menade.

Kör på i ullehossorna

Efter 14-16 st tyckte jag att det var lagom att avsluta.

Trä igenom en ståltråd och vira den runt flätan hårt tills den sitter bra. Lämna en lämplig bit över om ni tänker att ha detta som upphängning, annars inte.

Fan, jag glömde kaffet…..

Häng upp skiten där det passar, inte som jag gjorde. Tanten kommer att flytta dem till en mer estetisk uppsamlingpunkt i hemmet vid en senare tidpunkt inte lång bort i framtiden. Själv tyckte jag att den kunde få sällskap av sina buksvågrar redan nu. De kommer ju ändå att samsas i min mage vad det lider.

Kom på efter fotodokumentationen att jag glömt att klippa deras hår. Där ser ni vilken urusel frisör jag hade varit. Flätar som en bulgarisk kulstötare och har ett minne som en fiskpinne. I vilket fall så blev de klippta senare denna kväll, men jag orkade inte ta upp kameran igen. Ni får helt enkelt tänka er en snygg pottfrissa själva.