chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Årets vitlök skördad

4 Comments »

Då var vitlöken skördad. I år blev det bara Sabadrome då tidigare års sättlökar ruttnat. Dessa Sabadrome hade ganska mycket dubbellök, t.o.m. Quadlök. Men i stort blev det hyfsat bra.

20130720-113436.jpg

Sålista för herrens år 2013

4 Comments »

Förra helgen skred jag till verket och fick satt en del sorter som ska frodas i den skånska myllan under året. Två styck såbrätten á 6×4 blev det då.

Hot Orange
Jalapeno
Serrano
Hot Lemon
Aji Lijmon
Chocolate Scotch Bonnet
Röd Rocoto
Orange Rocoto
Aji Cristal
Santa Fe Grande

Idag var jag på studiebesök i Genarp hos Jakob, en auktoritet i branschen med mångårig chili och odlingsvana, Titta gärna in på hans blogg Solanaceae Garden. Hans bidrag till Slättabonnen blev dessa sorter. 4 av varje är satt, håller tummarna på god groddbarhet. Tack Jakob, det blir en säck hönsaskit som tack. 🙂

Habanero Dulce
Biquino

Det kommer säkert att bli några Pubescensare till, antingen som egensådda eller från en annan potentat inom detta skrået, David, som för övrigt är den som presenterade mig för GenarpsJakob. Davids blog hittar ni här Odla, Framsteg, Glädje

Med alla dessa sorter måste jag göra något åt växthuset, eller det som inte är något växthus längre. Funderar på att bygga en ny stomme av träreglar och återanvända kanalplasten som faktiskt klarade sig hyfsat under stormen. Mer om detta senare.

Ledsen för avbrottet, men vi provar igen….

2 Comments »

Som det sista inlägget tydligt beskriver så tappade jag lusten till min odling helt för ett år sedan då stormen tog mitt växthus och den urusla sommaren/rötan nästan alla mina vitlökar.

Växthuset ligger nu i en hög med förvridna aluminiumprofiler (klena sådana) och nytt utsäde till vitlök har kommit i jorden. Men lusten har kommit tillbaka lite grann i alla fall.

I fjol under tidig November satte jag dryga 250 klyftor vitlök och idag satte jag 14 sorters chili som ska få frodas i det skånska ljuset under våren.

För de trogna läsare som hittat tillbaka, och för eventuella nytillkomna, kan jag berätta att under året som gått har jag inte på något sätt legat på latsidan. Det har byggts ett hönshus efter alla konstens regler (en “How To” kanske dyker upp här vad det lider). Det tog stora delar av våren och en bit av sommaren (och min plånbok).

I detta hönshus lever och vistas nu fyra sorters Pullor med tillhörande Tocke. Tocken heter Lars och är av rasen Brahma. Det är den största hönsfågeln vi har och kan bli upp till 75 cm hör. Lugn och fin som stora gossar skall vara, en Isbarhöna som heter Vitlök och är pytteliten men god värpare (gröna ägg), två Plymouth Rock-damer vid namn Jenny och Birgit samt två Marandamer som inte ännu är namngivna. Alla utom en har börjat göra skäl för hyran. Vitlök lägger gröna ägg i princip varje dag, Plymouth-flickorna är produktiva ca 5 dagar i veckan och en av de två namnlösa Maranerna började lägga ägg för ett par dagar sedan. Fina mörkbruna ägg, nästan som Kinderägg.

Angående växthuset har jag en vag plan om att kanske bygga upp ett regelverk av trä och återanvända kanalplasten som klarade sig från stormen. Mer om detta senare.

Håll utkik. det kanske blir en del uppdateringar under våren 2013. Under tiden, ha det bra….

 

Jalapeno Poppers

4 Comments »

Var ute i växthuset idag och plockade ett gäng fina Jallisar för att testa att göra egna poppers. Småkillarna plockade en spetspaprika för de vill också smaka. Det blev en ytterst delikat anrättning.

För er som vill testa kommer receptet här…..

 

 

Read the rest of this entry »

Chilisås från Ö&B

No Comments »

Spontanköpte en ny (för mig) Chilisås på Ö&B idag. Måste säga att den var att rekommendera.

20110714-191001.jpg

Dessa pärlor är inte för svinen

3 Comments »

En liten uppdatering på de potenta frukterna som levt sitt liv den senaste tiden i skymundan. Dags att komma ut ur garderoben för rampljuset.

Den absolut minsta men utan tvekan den absolut mest spännande av mina 50+ sorter – Capsicum Galapagoense. Enligt uppgift den mest ovanliga av chilisorterna/arterna. Den finns endast på Galapagosöarna och jag läste någonstans att den kanske inte ens finns där längre. Från denna kommer jag att ta till vara alla fröerna från för att säkra genbanken. Vet inte om den är mottaglig för korsbefruktning, men den blir vi väl varse. Jag har två plantor som bägge har mängder med frukt.

Read the rest of this entry »

Dagens bild

3 Comments »

Jalapeno Tiant på slaktarbänken, decapitated.

Nu mognar frukterna en efter en

2 Comments »

De gröna Jalapenosarna har vi mumsat på i några veckor redan, men idag slank den första röda ner. Innan jag fick ta en bild tyvärr.

Som kompensation kommer här fyra andra skönheter

Aji Cristal (privatimporterad från Peru av denne själv)

Criolla Sellan

Fresno

Santa Fe Grande

Nässelvatten

3 Comments »

Då har även jag, sen som synden, börjat anamma gamla traditioner. Nu har satt mitt första nässelvatten på bryggning. Enligt säkra källor ska man fylla med vatten så att det täcker, sen vänta en vecka till det börjar stinka bäver, då är det klart.

Man späder det med 10 delar vatten och vattnar sina plantor under munter gnolning.

På med nytt vatten, och så håller man på. Jag ska sätta ett par spannar till så att jag har i olika stadier hela sommaren.

Etiketter till krukorna

5 Comments »

Tips från coachen.

Jag har nu kört Biltemas trästickor som etiketter i ett år och de är klockrena. De säljs som braständare, men de kunde inta vara mer lämpade till såetiketter.

De är så långa att man kan dela dem på mitten så att man får dubbelt så många. Vet inte hur många där är i en påse, men jag skulle gissa att efter delningen, har man nog närmare 1000 st. Detta till det facila priset av 54.90:-. Lite skillnad mot strädgårdsaffärens ockerpris för plaststickorna.

Sen att de är nedbrytbara är ju en bonus.