chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Bih "Facking" Jolokia!!!

8 Comments »

Nu får jag krypa till korset.

Döm om min förvåning när jag idag blev av med min oskuld. Jag, som hela tiden hävdat med skammens rodnad att jag inte riktigt gillar den typiska Chinense-smaken, tog fan i hampan och skördade en av mina Jolokiasar. Tanten skulle nämligen bygga min favoritchili och nu var det min själ dags.

Jag delade den på mitten och tittade på den. Läskigt knottrig och farlig tittade den tillbaka på mig, men eftersom min kagiga fyraåring stod och tittade på mig kunde jag inte visa vilken fjolla jag är, så jag satte tungan emot det vita fruktköttet för att en gång för alla se hur jävlig världens starkaste chili verkligen är. Hmmm, inte så farligt, var min omedelbara reaktion. Sen hände inget, och inget…… men satte det lös. Visst, det var starkt, det var mycket starkt, men det var en behaglig hetta som spred sig jämnt till hela munhålan och vidare ner i svalget. Inte alls som det irriterande läppsvidet man kan få av vissa sorter utan en dov bredspektrasmärta som i sin helhet gav en pervers njutning sjukt nog.

Smaken var alldeles fantastisk. Visst fanns det antydan till den specifika smaken av Chinense, men de andra frukttonerna tog över på ett mycket subtilt sätt trots sin sjuka hetta.

Pågafan stod bara och tittade förundrat på sin, i hans värld, mentalt mycket skruvade pappa. “- Var det mycket äckligt eftersom du ser så konstig ut?” kom det.

Nåväl. Jag finhackade en halv och slängde i nästan allt i chilin ca 5 minuter innan servering. Jag tänkte att det här kan gå åt skogen och bli alldeles för starkt då tanten också skulle äta (barnen hade en egen kastrull). Men det blev bra och Christin tyckte att det smakade fantastiskt. Jag tog resterande i min portion och fick upp hettan ytterligare. Helt fantastiskt. Jollisen hamnar numera på min topp 3 lista.

8 Responses

välkommen till gänget. minns än idag ett klotter jag såg på en reklamskylt som liten. bilden var ett stort gäng människor som höll om varandra och texten löd “välkommen till konsumgänget!” Nu hade någon varit så finurlig att skriva 2 prickar ovanför o:et. mycket roligt.
det finns mycket gememsamt mellan missbruk och capsicumätande. kicken man får, det är en evig kärlek.

 • Jag fick en flaska Satan’s Sweat i födelsedagspresent http://www.hot-headz.com/hot-sauce/Satan_s_Sweat_Naga_Chilli_Sauce-1065-0.html
  I vanliga fall brukar jag smaka av chilisås med en droppe på fingertoppen utan någon tvekan, men just jolokian skapar tvivel. Jag kommer på mig själv med att sitta och stirra på flaskan, och jag vill, jösses vad jag vill, men jag vågar inte riktigt.

 • haha, ja man alltid lite smårädd med jolokian i samma rum… men den är god… djävulskt god… i rätt mängd.

 • Gjorde lite hot sauce med bhut härom veckan. Toppade det hela med chipotlehabaneros och fick 20ml riktigt god och stark sås. Den blev definitivt starkare än de jag gjort tidigare.

  Bhuten har faktiskt börjat blomma och sätta frukt igen så hela vintern är säkrad. De första frukterna på omgång 2 ser dessutom mycket farligare än den första så det skall bli spännande senare i höst/vinter =)

 • Jag konstaterar med upphöjt lugn att: sjuka är vi allihopa. Men ack så trevligt vi har det.

  @David Erkältungkopf: Konsumgänget…. Härliga anekdoter.

  @Thomas: Kör på. lid lite och berätta för oss andra hur mycket…

  @Lunken: Det är just det, rätt mängd. Det är som att freebasa heroin och hoppas på det bästa 😉

 • Jag testade, och jag överlevde utan några bekymmer, iofs hade jag precis innan käkat chili con carne med habanero mustard i, så receptorerna i munhålan var nog lite uppmjukade. Jag var rädd i onödan (eller så gjorde jag något fel :)). Får prova odla fram the real thing till nästa år.

 • Testade att göra hot sauce på bhut och toppa med chipotlehabanero. Det blev betydligt starkare än med vanliga habaneros, nästan lite besvärande hett faktiskt. =)

  Men gott!

 • Besvärande är fint det… Jag gillar StockholmMats beskrivning: “Det ska kännas som att tungan masseras”

 • Leave a Reply

  *