chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Genetisk utarmning?

9 Comments »

Jag har över tid läst om hur fler och fler klagar över att deras Jalapeños tappat bettet och inte har kvar någon hetta alls. En del spekulerar om orsaken till detta och en av teorierna är att det rör sig om en genetisk utarmning. Förklaringen till detta skulle vara att jänkarna är några riktiga lammapattar (mjukisar ö.a från skånskan) och därmed har odlat för mycket på de svagare frukterna.

Det är direkt av ondo och borde bestraffas med tvångsmatning medelst B. Jolokia i minst fjorton dagar. Gärna med enbart vatten att skölja ner med. Det borde lära dem att tåla lite hetta och ge fan i att sabba för seriösa capsaicinjunkies.

Jag har inte funderat så mycket på detta innan min gode Jesper Smoke Master berättade att hans Jallisar var i princip helt utan hetta. Jag trodde att detta fenomen var isolerat till Landet Fast Food.

Döm om min förvåning när min första Jallis blev röd, vacker (fin va?) och sedan plockad. Jag skar av stjälken och satte det öppna capsaicinsåret mot min tunga för att gradera den inför uppskivningen till min nu så kända ostmacka. Nada. Zip. Null. Ingen hetta alls.

Nu är jag mycket brydd och känner att dessa rykten nu också berör mig personligen då jag tycker väldigt mycket om den röda Jallisen.

Någon som har någon teori eller rent av varit med om samma tragiska händelse?

Är det någon som har några fröer från korrekt scovillade Jallisar till en ledsen skånsk chilibonde?

9 Responses

Jag har ingen erfarenhet själv, eftersom jag sällan köper chile, men det här är helt klart ett hett område. Jag tycker det är lite läskigt att man tom. kan registrera varumärken på vissa sorter.

Nu handlar ju just den här artikeln inte om chile, men scenariet skulle väl snudd på kunna vara detsamma… http://www.thepanelist.net/opinions-culture-10084/1252-the-real-victor-in-iraq-monsanto
Det finns hur många sådana här exempel som helst. Så håll i de “riktiga” fröer ni har! De lär väl bli hårdvaluta framöver.

Hövva!

 • Läskig läsning…. Är det någon som har några fröer från korrekt scovillade Jallisar till en ledsen skånsk chilibonde?

 • Det är bedrövligt. Jag har dock smakat på ett par stycken nu och i vissa finns det faktiskt en liten tendens, ett litet stickande på tungan, om man knaprar i sig placentan. Får väl försöka få tag i lite Blairs 16 Million Reserve och injicera lite i frukterna

 • Mina jallisar som jag köpt från örtagården är det bra styrka i, du får gärna några fröer eller frukter vid tillfälle, dock inga garantier då plantorna stått tillsammans med andra sorter.

 • @Thomas

  Jag tar gärna emot ditt erbjudande och i gengäld lovar jag att förvalta dina fina gener efter bästa förmåga (vad det nu är värt?). Hör av dig när du har någon för leverans.

 • jag har ett gäng olika sorter som jag var nöjd med när jag odlade dem. frågan är hur länge vi nu får odla utomeuropeisk capsicum nu när sd är i riksdagen?

 • Dra ett mail till mig med adress så skickar jag fröer till dig när jag har torkade fröer (eller om jag skickar några färska frukter i ett litet paket) med vad jag har. Cayenne, habanero lemon, habanero mustard och Jalapeno. (har även Filius Blue (annuum)som blir en trevlig liten planta, odlas oftast som prydnadsväxt, men är ätbar och stark, har inte hunnit smaka dem själva än). Habanero mustard kan bli spännande nästa år, är köpta plantor, så man vet ju inte hur ursprunget är. Filius Blue bör vara ren och inte korsad då jag odlat den separat.

 • Har lagt ett brev på på lådan nu, så det dyker upp lite fröer i veckan till dig, lägg dom på tork när du får dem.

 • Leave a Reply

  *