chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Det var inte jag som vann de 215 miljonerna….

5 Comments »

…men idag fick jag en annan högvinst när jag täckte av mina vitlökar som legat gömda under ett tjockt lager halm och snö sedan i November i fjol.

100328-1013-54

Spänningen var på topp, och jag blev inte besviken. Det ser ut som de flesta klarat sig. Har tidigare bjudit dem på kogödsel och av askan från kaminen, nu fick de lite hönsgödselpellets som Söndagsmiddag. Ska bli spännande att se hur de tar sig de kommande veckorna.

100328-1057-37

100328-1122-37

5 Responses

hej!

Undrar vad det är för sorter vitlök du odlar? Har du vintertäckt dem?
själv har jag odlat vitlök i nästan 10 år. tyvärr ligger min blogg nere.

mvh
david w

 • Hej David

  Detta är vad jag har satt

  Antal Namn Sådd
  60 Sabadrome 2009-10-31
  12 Corall 2009-10-31
  17 Sprint 2009-10-31
  19 Arno 2009-10-31
  17 Printanor 2009-10-31
  12 Flavor 2009-10-31

  Verkar som att de flesta kommit upp. Ska nörda mig i påsk och kontrollräkna 😉

  Jag täckte med en decimeter halm i November och tog bort det förra helgen. Blasten som tittat upp är ganska gula av brist på ljus, men jag hoppas att det tar sig nu när Skånes vårsol skiner på dem mer och mer.

  Har ingen tidigare erfarenhet av vitlöksodling, men läser på så mycket jag kan. Jag köpte Åke Truelssons häfte i fjol och försöker följa hans råd.

  // Janne

 • Hej Jan!

  Åke Truedssons häfte är väldigt bra. Om du inte gått hans vitlöksodlarkurs så gör det. Du får även tillfälle att köpa utsäde av hans mer intressanta sorter. Finns väldigt bra amerikansk litteratur att köpa på amazon om söker på garlic.
  Är sabadrome en variant av Theridrome? Odlingsvärda sorter är de i varje fall.

  Vitlöken är inte så känslig för köld utan främs känslig för väta så därför behövs vintertäckning oftast inte. Bättre att lägga på halmen nu på våren när man rensat ogräs och gett vårkvävet för att hindra ogräs.

  Här är en länk till en annan blogg om vitlök.

  Lycka till med odlingen.

  mvh
  david w

 • Hej David,

  Ska försöka gå kursen hos Åke i Augusti. Jag var för sent ute förra året och fick inget av hans utsäde. Däremot köpte jag de sorterna jag satt av honom. De hade han importerat från Frankrike tidigare under året.

  Bra tips om marktäckningen. Ska täcka med gräsklipp när jag får första lasset. Under tiden njuter jag av de fina färgerna på blasten när de skiftar i alla orange/röda kulörer.

  Du glömde länken. Hade varit kul om du kunde klistra in den eller skicka den som ett mail. Jag har inte dina kontaktuppgifter.

  // Janne

 • Leave a Reply

  *