chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Hot Orange – Utvisade sen länge

2 Comments »

I BBC’s nya naturfilmssatsning, Klorofyll och Capsicum på natursköna Söderslätt, har nu turen kommit till mina mycket goda vänner Hot Orange. Dessa blev förflyttade ut ur växthuset redan i Juli då de breder ut sig ganska bra.

Jag gillar smaken som går åt citrushållet, samt det faktum att när de är torkade och malda (fröna exkluderade), ger ett chilipulver som inte bara smakar jävligt gott utan också representerar en konserverad sommarsolnedgång med sin klara oranga färg.

Den enda faran med detta fantastiska pulver är att ungarna gärna skulle hälla det i munnen i tron om att det är godis. Hemska tanke…. och lite synd om ungarna skulle det ju faktiskt också vara….

YouTube Preview Image

2 Responses

Tjena Janne, vad är hot Orange för någon sort?? Har den något annat namn? Cayenne typ? Baccatum typ? Tack på förhand.

 • Michael.. Tillbaka från dödsskuggans dal. Vi har saknat dig, min vän.

  Efter viss efterforskning på förekommen anledning (ovan), kom jag fram till att Hot Orange nog inte är rätt namn. Ännu en gång har Rune på Örtagården förmodligen snurrat till det. Förra gången var det hans Hot Lemon, vilket kan vara antingen en Aji Lemon, Lemon Drop eller en Peruvian Yellow.

  Då ligger det nära till hands att söka på Peruvian Orange. Min förvåning var inte överdriven när beskrivningen passade ganska precis.

  Här är en sida som beskriver den.

  Nu får man ju ta detta för vad det är. Vi vet ju att sortbeskrivningar är lite luddiga. Däremot kan jag nog med säkerhet påstå att det är en Baccatum.

 • Leave a Reply

  *