chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Tillökning i genbanken (vitlök)

5 Comments »

Då var det ytterst trevliga och lärorika besäket hos Åke över och årets “köbelök” blev 7 st Leningradksij och 8 st Siberian Red. Tomatkungen hade tyvärr haft ett uselt år p.g.a. torkan och tillika utebliven koskit, men genetiskt är lökarna bättre än de ser ut, så nästa års skörd bör bli bra om förutsättningarna är bättre på Skegrie Chili & Vitlöksfarm.

Leningradskij har jag ingen historik bakom, men han berättade hur han kommit över den han kallar Sibirian Red.

Han var på en marknad i Irkutsk för länge sedan på ett jobb när han besökte marknaden där. Det satt en gammal gumma och krängde dessa lökar. Han undrade vad de hette och hon tittade konstigt på honom under tystnad en stund, sen säger hon “Vi är i Sibirien och den är röd, så den heter väl Сибирь красный”. Detta betyder tydligen Sibirian Red. Så brilliant 🙂

Dessa ska bli mycket intressant att odla då de lär ligga på 120-140gr färdigtorkade och klara. En som köpt denna av Åke för en tio år sedan hade ringt i år bara för att tacka. Han hade fått en lök på 150gr som mätte 13cm i diameter. Med tanke på att de får normalt 8-10 klyftor bör dessa kunna liknas vid apelsinklyftor. Det ser man fram emot att testa på ett rostebröd 😉

Får se vad framtiden har att utvisa.

5 Responses

härligt med kurs hos åke. leningradskij kommer troligtvis från vitryssland om man får tro en expert från staterna. minns inte hans namn men det kan jag fixa fram när jag är himma igen.

sibirian red är en väldigt bra sort. odlade den men kunde ej ta utsäde av den pga sjukdom, jävla skit.

var på solberga gård idag. småtrevligt men fan va små lökar.

  • Blev Solberga också utan koskit i år?

  • vet i fan men det var färskvitlöken de sålde som var små. de vårsätter primor. de odlar vitlök var som på öland och säljer väldigt mkt som färsklök. härlig ö.

    leningradskij är den bästa vitlök jag odlat. stora lättskalade klyftor.

  • Jag älskar sådana korta kulturberättelser med gumman och vitlöken. Bra jobbat Janne!

  • […] Corall Sprint Arno Printanor Flavor Leningradksij Siberian Red och en mycket vacker Aglio rosso di […]

  • Leave a Reply

    *