chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Då var krukor och Perlite fixat till en hyfsad peng

7 Comments »

Jobbar i Lund och jag såg att Öspab Växtvaruhus fanns i staden. Glad i hågen körde  jag dit och blev fantastiskt bemött av trevlig och för allt vad jag kan förstå, kunnig personal.

Jag kom därifrån med 100st 14cm svarta plastkrukor för 104:- inkl. moms samt en 100 liters säck med Perlite som de rekommenderade att röra ner i jorden (som han sa: Helst med cementbråcka!! Det var där jag var fast 😉 ).

Perliten ska tydligen dels hålla fuktnivån jämnare och jorden luftigare. 100 liter Perlite kostade 279:- och räcker till 900 liter jord då man skulle ha i ca 10%.

Min nya “kompis” tyckte även att jag kunde skola om planterna direkt från dessa 14cm krukor till 10 liters slutförvaring. Det var under förutsättning att rötterna var mycket väl utvecklade och att hela klumpen kunde flyttas ner i den nya krukan.

Innan på dagen gick jag inom ICA Kvantum och frågade vad de gör av snittblomshinkarna.  Det visade sig att de slänger dem och han skulle lägga undan 80-100 st helt gratis. Det var tydligen perfekt i tiden också då de har någon drive på snittblommor nu inför påsk.

Perfekt!!

Krukor & Perlite

Krukor & Perlite

7 Responses

Groteskt mycket Chili du kommer att få ! Bra att du kollade upp det där med ICA Kvantum. Föranleder mig att dra dit själv och tigga om några hinkar. Jag har också ett tips Janne. Om du har en bit landställe och bor i skåne. Testa att odla Sequinodendron Giganteum. Mammutträd. Vore jävligt kul att få sådana inslag i den svenska faunan. Du kan köpa frön från Impecta. Jag har satt frön själv och ska försöka få ut träd i den svenska naturen. Se det som din insats mot växthuseffekten eller så? Just det, fröna från impecta kostade 23 kr (exklusive frakt). Ganska billigt för något som kan bli 100 m.

 • @Michael
  Det verkar väldigt intressant. Får ta och kolla upp det. Faktum är att jag bor mitt ute på åkern på Söderslätt och har ca ett tunnland mark där hälften är obearbetad äng. Det enda jag kan tänka mig som skulle kunna vara ett problem är den eviga Skånska vinden som knäcker att utom våra pileträd (och SKånska vikingar naturligtvis) 😉

  Har du fler tips om var man kan förkovra sig i detta något udda ämne?

  // Janne

 • Här är lite allmän info från en säljare.

  http://www.bluebellnursery.com/catalogue/conifers/Sequoiadendron/S/2507

  Den vid Bergianska trädgården är på 3m och 10 år gammal. Ska ta en bild på den och lägga upp den i bloggen senare. I ditt fall borde den klara sig även i en brutal svensk vind. Här är en bättre länk.

  http://www.arkive.org/giant-sequoia/sequoiadendron-giganteum/facts-and-status.html

  Va fan, om de lyckas i Stockholm. Skåne med zon 1-2 måste var utmärkt. Den behöver mycket sol. Kanske lite Vindskydd och skydd med barr runt stammen första åren mot frost. Men efter ett tag ska den tydligen klara vind jäkligt bra enligt olika forum och så. Jag skulle ha den i kruka först. För att vid vinter ha den i ett svalt ställe med 5-10 grader. Därefter andra året samma sak. Tredje året åker den ner i Jorden med skydd runt den. Därefter är det bara att hoppas. Jag kommer själv köra på den planen. Sedan plantera ut den på något lämpligt ställe med mycket sol. Hur coolt är inte det här egentligen?

 • Hur coolt som helst.

  Enda problemet är egentligan att man måste uppdatera sig på det övernaturliga också för att ta reda på hur man “går igen” så att man kan se skiten växa förbi Turning Torso och skapa oreda hos flygledarna på Sturup Airport 😉

 • kolla den här länken också. Ganska bra info om europeiska försök från de noggranna tyskarna.

  http://www.fs.fed.us/psw/publications/documents/psw_gtr151/psw_gtr151_06_knigge.pdf

 • Janne, rekommendera mig hur jag får tag på justa vitlökssorter som jag kan odla inomhus i en kruka för att ta och käka sen.

 • Det blir nog svårt att odla vitlökar inomhus i kruka och är det själva klyftorna du är ute efter får du nog köpa dem eller odla ute. Det enda du får inomhus är blasten, men den växer bra och har en mild och väldigt god smak av vitlök och en klar höjdare till det mesta. På mackor, sallader etc. Se det som en god gräslök i tre dimensioner.

  Anledningen till detta är vad jag förstår att vitlök behöver kyla för att kicka igång och börja gro (i motsats till de mesta andra man odlar). Detta är också det som konstigt nog alla grossister har svårt att fatta, varvid “köpelöken” gror nästan innan man fått hem den från ICA. Bäst lagras den i rumstemperatur och torrt, då kan den hålla upp mot 10-12 månader.

  Jag ser ovan att jag låter som en kunnig jävel, men jag får erkänna att denna kunskap inte är egen erfarenhet utan teoretiska kunskaper jag tillskansat mig det senaste halvåret sen jag blev intresserad av detta.

  “Grannen” Åke Truedsson har gett ut ett vitlökshäfte med hur mycket go info som helst om du vill lära dig mer.
  http://tomatklubben.se/

 • Leave a Reply

  *