chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Skörda vitlök?

10 Comments »

Då var det snart dags att skörda vitlöken, eller rättare sagt några av de tidiga sorterna.

Plockade upp en Sabadrome och en Sprint imorse.

Sabadromen såg hyfsad ut i storlek, kanske aningen liten, men frågan är hur man kan se när det är perfekt skördetid? Åke Truedsson säger att det ska vara ytterskal på dem, och om man väntar för länge, löses detta upp och klyftorna faller isär.

Sprinten är lite mindre än Sabadromen

Sprinten fick även topplök. Denna kommer att avnjutas under aftonens supé.

10 Responses

det ser skördeklart ut. du kan nog sätta igång denna vecka. med tanke på hur vintern varit och den värmeperiod vi nu haft är det svårt att bedömma utan gräva upp och se. Jag väntar lite själv med Hammarvitlöken för den brukar vara sen. Leningradskij ska jag nog testa att gräva upp en och se.

ska du inte spara någon topplök från Sprint? testa och så dem? 😉

 • Sprinten väger 60gr och Sabban 70. Nu är det ju våtvikt, så jag har ingen aning hur mycket vikt som försvinner efter torkningen. Sabadromen ska ju ligga på runt 100gr torrvikt, så jag lugnar mig till nästa vecka. Vill få ut så mycket som möjligt.

  Sätter man hela topplöken, eller klyftorna från den, en och en?

 • enligt den store Åke så sätter man kornen ungefär som man sår säd. fan, jag måste köpa traktor och radsåmaskin 🙂
  efter att ha läst hans heliga skrift så tror jag att min nepales är 2a året efter topplökar, jag ska prova att sätta några i höst och se.

  ska du vattna upp dem? tror du inte att det ändå torkar bort när du torkar dem? ska du ta utsäde av dina lökar eller ska du gå på kurs? planer på att gräva i veckan?

 • Jag kommer att lägga undan 150-200 klyftor för utsäde, men kommer att försöka få tag i lite ryska från Åke. Siktar på två bäddar för nästa säsong. Det bör bli närmare trehundra lökar.

  Tyvärr kan jag inte vara med på kursen om den hålls den andra veckan i Augusti, men jag ska ringa honom och höra. Ibland verkar han ha två tillställningar. Om inte, kan man kanske köpa ändå. Ska du dit, kan du bli mitt skickebud.

  Kommer att plocka upp Sabborna och Sprintarna imorgon dag. Hoppas bara att det blir någon grad mildare, så att jag kan bygga torkställningar utan att smälta bort fullständigt.

  Mycket är osäkert i dessa semesterdagar, men en sak är säker. Inget grävande förrän regnet satt igång på riktigt. Jag körde upp ett par hål med Skurupsborren på ängen där de nya bäddarna ska vara för att jordisera. Det tog ett tag att komma igenom de första 10-15 cm av “betong”.

  Men du kan ju titta ut på en studieresa ändå om du känner för det.

 • jag tror inte att jag köper dyrutsäde i år. statusen på min odlingslott hälsa är inte den bästa så det får bli hammarvitlök från Ica samt se vad jag kan hitta i Spanien när vi är där i September. Tror att jag tar några lökar från Leningradskij och Tsesar som jag odlar och sätter. Fast det kliar i fingrarna att skriva till Åke, kanske han har någon sort över, vem vet.

  vad för torkställning tänkte du göra? jag hänger mina i buntar på balkongen, fungerar bra. På gården byggde jag tak över en gammal kycklingmoder, blev hur bra som helst fast jäkligt otymplig och ful.

  har du träffat skurupsborrmannen? en legend må jag säga med ett jäkligt bra redskap. uppvuxen på tegelbruksmark så vet jag vad höstbruk efter torrsommar innebär, jag avundas dig inte. men en studieresa på onsdag eftermiddag kanske inte är dum. vad sägs?

 • Om det finns utrymme, så kan du kanske byta några av dina ryska furstar mot några av mina franska fjollor?

  Jag har en hundgård med korrugerat plasttak som mäter 2×7 meter. Det är öppet på tre sidor. Det utrymmet används inte, så jag tänkte bygga en ram av 2″x2″ eller 4″ och helt enkelt spänna ett hönsanät över klabbet. Lägga lökar i ett lager hela vägen och sen hissa upp det en 30-40 cm från taket. Detta borde ge fullgod luftcirkulation samtidigt som att eventuella tårar från Tor inte kommer åt dem.

  I guru Åke’s häfte står hur länge man ska förtorka skiten (10-20 dagar tror jag), men inget om hur länge de sedan ska ligga innan man flätar och tar in dem. Vad säger din djupa visdom i detta spörsmål?

 • Och va fan är en kycklingmoder? För mig är det en höna. Har du byggt ett tak över hönan och spänt fast en vitlök på ryggen på den stackars pullan?

 • kycklingmoder är som ett lågt bord men höga sidoskivor, bottnen är av nät. som du säkert tänkt ut (jag vet att du är en klok man) har man kycklingar/gässlingar/ällingar (what ever) där under värmelampa.

  ditt torkhus låter ju perfekt. flätning är inte min grej men min oxå vitlöksintresserade moder brukar fläta. Hon brukar torka ner blasten och sen flätar hon i hop dem så 10-14 dagar bör räcka där.
  Efter ca 7dagar brukar jag klippa av blasten så där är ca 20 cm kvar, en 10dagar senare brukar jag klippa av blasten helt och hållet. Givetvis är tidsangivelserna någonstans mellan tummen och pekfingret, det beror sig på väderleken och luftfukta. Om blasten fortfarande är lite grön kan man låta det vänta någon dag. Till sist förvarar jag löken i nätpåsar som får hänga en tid torrt och dragit, tex under takskägget. Klädkammaren är det bästa stället att ha vitlök i en längre tid, för mig funkar matkällaren bra.

  du hade gärna fått lökar men som sagt, jag kan ha någon form av svamp eller virus på lotten. Vill ogärna sprida detta vidare och förstöra för andra. Men jag har mina tentakler ute så om jag kommer över något jag själv inte odlar så kan du få 🙂

  nu börjar det mullra. kontakt ur. Onsdag eftermiddag?

 • Tack för de tipsen från den djupa källan av erfarenhet. Som jag förstår det, ska de gröna bli ickegrönt, sen är det klart.

  Onsdag eftermiddag it is.

 • nu har jag börjat gräva upp min. tror jag tar resten på söndag.

 • Leave a Reply

  *