chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Årets först vitlök tillagad samt uppäten

4 Comments »

Man tager en källarsval och ens minstingar, tillsammans med en grep och en skål. Sen är det bara att traska ut en midsommar för att se vad man kan finna i jorden.

Skörden blev årets första nypotatisar och en späd vitlök som börjat bilda klyftor.

Vitlöken behöver nog några veckor till, men den var så god att risken finns att jag nallar ett par till innan de är färdiga 😉

Av med jorden och tvätta den

Lägg upp den på en skärbräda

Klyv han på mitten

På med oliv eller rapsolja samt havssalt

In i ugnen på 150 grader till den börjar bli brun. Den får inte bli för brun för då blir det en besk rackare, så timingen är viktig.

Här skulle ni få en bild på den färdiga produkten, men jag var så hungrig att den käkades upp innan kameramannen kom till skott.

4 Responses

mycket fint. en riktig läckerhet. jag brukar sätta någon lök på våren just för att ha tillgång till färsk vitlök under sommaren. det går nog att sätta under en längre tid på våren för att utöka den säsongen. har du förresten behövt vattna? min jävla sjöbotten är torr som snus efter 3 dagars sol fast det värsta är att jag haft tjyvar som stulit 4st lökar. helt plötsligt blev jag intresserad av ett medlemskap NRA.

  • Då jag har lerjord som bas och sen blandat i lite kogödsel samt gräsklipp on top, tror jag att det håller fuktan ganska bra, men eftersom jag är en lydig adept, har jag naturligtvis följt dina anvisningar “Vid uppehåll och fint väder, vattna gärna en gång i veckan” till punkt och pricka, vare sig det behövs eller ej.

    Löktjuvar är att likställa med hästtjuvar i vilda västern. Häng dem högt och sälj deras stövlar.

  • Ha ha, ja, jag såg den precis också. Mycket ska man höra…..

  • Leave a Reply

    *