chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Blomning?

3 Comments »

Det slog mig häromdagen att jag inte har koll på ifall mina kära plantor bara blommar en omgång eller om de blommar kontinuerligt, eller rent av i flera omgångar under säsongen.

Hittar inget om detta när jag söker heller.

Vad säger ni, gamla rävar. Hur funkar det? Vad ska jag förvänta mig.

Den vita Rocoton skjuter knoppar friskt nu 🙂

3 Responses

Blombildningen bestäms av kemikalier ( kemiska förhållanden) samt fysiska levnandsförhållanden ( ljus mm.). Det är därför det finns vissa näringsmedel som man kan tillsätta och få mycket blommor på en gång . Men ju mer frukt plantan får ju mer energi går det åt till dessa. Då kan plantan satsa mindre energi på blombildning och bilda mindre blommor. Blir mer kännbart i mindre krukor. Min B. Jolokia har 5-10 blommor max. Jämfört med förut så kunde den ha 20-50 blommor som var öppna samtidigt. I strikt mening tror jag inte det beror så mycket på krukstorleken som tillgänglig mängd näring i krukan. Men det är min egen teori. Jag baserar den på min Red Caribbean som har blommor som fasiken trots att den har 1,5 liter kruka. Det är för att jag tillsätter blombildningsnäring till den ( hög Fosfor och Kalium Halt).

  • de blommar kontinuerligt under säsongen.

  • Ni gör mig klok och kunnig. Tack vänner.

    Anledningen till att jag frågar är att många av mina plantor verkar ha tagit en paus i blommandet nu när där är en drös med frukt. Jag läste att Dewitt/Bosland hävdar att alla chilisar har en programmerad övre fruktgräns då de slutar producera nya frukter (m.a.o. blommor). Då har nog mina plantor nått denna gräns.

    Får ta och plocka några stora gröna för att kolla teorin.

  • Leave a Reply

    *