chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Jag har blivit pappa igen….

3 Comments »

Skickar ett stort tack till min vän Chillihuvet David i Malmö som hade godheten att skänka mig tre stycken halvvuxna Rocotoer idag. Enligt uppgift ska det vara en brun, en vit och en som han kallar Costa Rica, då den kommer från en kompis till honom som smugglade hem den från denna legendariska ö, känd för sin artrikedom av både växter och djur.

Ser fram emot att försöka lösa mysteriet med den okända Costa Rican, men under tiden väljer jag att se den som en mytomspunnen sort som var lastad på ett av skeppen från den Spanska flottan under senhösten 1698. Detta skepp gick i kvav strax utanför Costa Rica på väg hem från ett dramatiskt uppdrag. Uppdraget gick ut på att hämta hem den ultimata Rocoton till kungens hustru som behövde denna unika sort för att kurera en dunkel sjukdom hon ådragit sig när hon i späd ålder badade endast 28 minuter efter hon inmundigat sin aftonsupé på sin 7:e födelsedag. Just denna kombination av händelser var allmänt känd av den tidens alkemister att kunna framkalla en obotlig sjukdom som gick under namnet Rocoticum Hemlicus. Endast en ytterst exotisk, och för den civiliserade världen totalt okänd Rocoto från Picho Manikko, kunde bota denna mystiska samt ovanliga åkomma.

Drottning avled naturligtvis, så även alla på det sjunka skeppet, men på något sätt fann de sjunkna frukterna vägen till bördig jord via dåtida strömmar och började etablera en alldeles ny stam av denna hemliga, och för bukstinna men ack så badsugna sjuåringars ytterst nödvändiga gren av sorten Rocoto.

Många år senare snubblar Davids icke namngivna kompis omkring i vegetationen på Costa Rica, förmodligen på jakt efter något helt annat, då han utan förvarning står på öronen rakt ner i famnen på en representant av denna mytomspunna Chilisort. Där och då händer det. Han tar beslutet att lägga rabarber på ett antal av dessa frukter och i sann piratanda smuggla dessa till andra sidan jorden, trots att han vet att detta kan medföra fara för hans egen frihet.

En sann hjälte på min ära.

Eller så är det bara en Grif 9345 (frukt resp. plantan) som till och med har hittat vägen till Finland av alla jävla ställen.

3 Responses

jag kan intyga äktheten i berättad historia. i mitt jobb har jag nog enbart träffat på ett fåtal mytomaner men jag kan intyga att Jan ej är av denna sort. han skulle nog mer kunna diagnostiseras som spritt språngande galen då “skogstokig” faller bort pga han bor på slätten. kanske ängagaalen kan beskriva honom bättre. men säg de galenpannor som ej berikat vårt kära släkte med att uppfatta de nyanser som vi andra ej uppfattar, se Jan Myrdal, se Lars Vilks, se Göran Holm (ej att blanda ihop med John Holmes även om Göran nog vill se Vellinge kommun så).
För oss andra som kan skillnaden på oss själva och solen så kan jag berätta att året har varit 2003 och piraten hette Oscar. Han köpte dessa röda frukter på en marknad i en stad jag tyvärr glömt namnet på. Oscar köpte även hem några flaskor tvättmedel “Terror”.

jag lämnar över denna planta till Jan då jag, trots ovanstående text, tror att han är mannen att leta reda på dess rätta ursprung. om du ej lyckas finns alltid http://www.tv4.se/2.744/sparlost att ta till. tack Jan, historien värmde

Plantorna är förövrigt framodlade av Bengt i Genarp, en av 2 huvudorter i Skånes främsta capsicumdistrikt.

 • @Preussen

  Är det RögaBengt vi pratar om här? Mannen med Mammutröken som får Kåsebergas samlade styrkor att te sig som Weber-hobbyister?

  Finns möjligheten att få en guidad tur på dessa domäner?

 • nästan. det är RögaJacobs far. Jacob själv är i San Diego ett år till men sen därefter så får vi fixa till detta. bara nu inte knarkspan tror att det är annat röga vi talar om och får oväntat besök.

  Jag ska fixa fram lite fotodokumentation fram till dess.

 • Leave a Reply

  *