chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

När sätta ut Chilisarna?

3 Comments »

Ångesten byggs upp som i en Bergmanfilm då mitt växthusbygge inte fortgår i den hastighet som jag skulle önska.

Chiliplantorna växer sig högre och buskigare för var dag som går. Eller är det så att Herr Kamprad skojar med mig och har sålt mig en hylla som krymper för varje dag. En svår ångest får ens verklighetsuppfattning att skeva på ett kusligt sätt.

Det leder mig till min fråga till er som har som avsikt att sätta ut era små capsaicinbomber i friska luften.

 • När sätter ni som har växthus ut dem och hur gör ni som inte har växthus?
 • Avvänjning? Hur ska det göras om man tutar ut dem i ett växthus med kanalplast direkt?

Om det finns någon med för mycket kunskap så kan ni bli av med lite här.

Svara gärna i kommentarsfunktionen

3 Responses

så länge du kan ha dem inomhus eller alt. bära in dem över natten så gynnar det plantorna med tanke på vilka grader C vi har på natten än så länge. När halva maj har gått kan du plantera ut dem. ska de förresten stå i bädd eller kruka? i krukan blir jorden varmare snabbare vilket innebär att du kan sätta ut dem tidigare. Sorter tillhörande C.Chinense är kinkigare när det gäller kyla så håll dem inomhus längst.

Avvänjning? värst är morgonsolen att bränna de stackars små plantorna så akta dig för den. ta ut dem någon timme efter middagstid så vänjer de sig nog.

jag har tyvärr (snyft) inget växthus längre. jag kommer att odla på min odlingslott i södra Malmö i sydvästläge mot vägg. Givetvis kommer jag att krukodla och ska houtta i litta hästamög i spannarna för att värma upp jorden. får jag någon plats på balkongen kommer jag ha en C.chinense där.

 • Hoppas att växthuset är klart om ett par veckor, så innan dess åker de inte ut. Sen kommer jag att ha dem i svarta 10 litersspannar (hinkar, för er som inte är halvdanskar).

  Behöver man avvänja dem om de ska rakt ut i ett växthus med kanalplast? Det lär ta UV strålningen minst lika bra som fönstret de står vi d idag, om inte bättre. För som jag förstår det, så är det väl enbart UV-strålningen som är anledningen till att man avvänjer, eller?

  Lite trist det där att du blev av med släktgården. Man kan fan inte lita på någon idag. Men å andra sidan, en odlingslott är väl inte fy skam?

  Kör hårt, ses imorgon.

 • jag tror inte att du behöver avvänja dem om du kör ut dem i kanlaplastväxthuset.

  ses möjligen i eftermiddag.

 • Leave a Reply

  *