chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Vitlöksskörden har börjat

4 Comments »

Efter att ha fått nästan 100 mm regn den senaste veckan och framtiden ser allt annat än torr ut, började skördandet av de första vitlökarna igår. Ca 100 st av de tidiga Sabadrome fich se dagens ljus, dock inte direkt vid upptagandet då de var inbakade i stora jord och lerklumpar. Kvar att gräva upp om en vecka eller två är Sprint, Corail, Siberian Red, Leningradskij samt Aglio Rosso di Sulmona.

Jag skördar mina lökar när de tre understa blasten vissnat, då har den fortfarande tillräckligt med lager kvar för att säkra en lång förvaring.

Då jag har ganska lerig jord här på Söderslätt är det som sagt ytterst skitiga lökar som tas upp. På grund av detta tillämpar jag den famösa plaskbaljeprincipen…… och tvättar dem i vattenbad då jag samtidigt skalar av de 2-3 yttersta skikten som ändå vissnat. Detta gör att de blir rena a granna å glo på när de senare ska pryda våra köksregioner under all mörka månader som komma skall.

Rötterna och blasten får vara kvar under torkningen (eller som det så fint heter på engelska – the curing) då det lär ge lökarna bättre lagringsduglighet. Förmodligen suger lökarna åt sig en massa goda safter och energi från iallafall blasten innan dessa torkar och därmed får löken en bättre motståndskraft mot röta och uttorkning.

När de är rena och fina (och blöta) har jag tidigare lagt dem på en ram av hönsnät som hänger under ett plasttak med bra luftcirkulation. Detta året har jag för stor skörd för att alla ska få plats på nätet, så jag har även gjordt knippen som hängdes upp under samma tak. De brukar få ligga på tork under två, tre veckor innan jag gör vid dem för slutförvaring genom att antingen fläta dem eller hänga upp dem i knippen. Rötterna friseras till genom att klippa av dem ca 1-2 cm från lökens bas.

 

 

4 Responses

Tack för den här posten. Det här är första året jag odlar vitlök och nu slipper jag Googla (eller testa) för att veta när dom kan skördas!

 • Mr A. Ingen orsak. Kul att någon har nytta av mitt dravel. 😉

 • Kör med bergslagsvarianten av diskbalja. Har en stor zinkbalja som står under ett stuprör. När vitlöken kommer upp gör den inte skäl för sitt namn här heller. Jag slänger ner dem i zinkbaljan och tvättar. Mina får hänga på tork i vedboden – den är luftig och fin. Förr torkade jag lök i köket ( har ett stort bondkök) men familjen bröt nästan samman.

 • hola
  necesito semillas de ajos
  escribo desde ecuador
  espero hacer grandes amigos

  saludos

 • Leave a Reply

  *