chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Nya rön om gödning för chiliheads

2 Comments »

Min egen biokemist Michael Salemson i den kungliga huvudstaden har bekräftat min fråga om huruvida alger och tång funkar för våra små skyddslingar (chiliplantorna, inte barnen). Barnen har matat sig själva med tång sedan första gången de var med på stranden… och tro mig, de växer fint)

Blåstång

Ett utdrag från tråden på Mickes blog:

“Din fråga ledde till att jag var tvungen att kolla in vad alger respektive blåstång innehöll rent kemiskt. Det är helt sjukt. Men blåstång är ju fan i mig ett utmärkt näringsmedel!! Jag har för mig att du inte bodde långt ifrån kusten. Om du vet med dig att det inte verkar vara jättetrafikerad med avseende på fartyg m.m ( för att undvika att använda blåstång i en bensinblandning ) på något kustställe så skulle jag nog använda blåstång. Det som du har köpt där är hur lugnt som helst att använda. Men vanlig svensk blåstång (som tar tydligen c:a 2 månader att förmultna) ska funka hur bra som helst. Här är en kort länk till torrsubstansen av blåstång. http://chaos.bibul.slu.se/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN88-3/ODN88-3C.HTM”

För att läsa hela tråden, klicka HÄR

Jag tror att jag ska prova att gå ner och plocka lite blåstång och sedan gräva ner det i lite jord. När det sedan är dags att plantera om plantorna i sina 10 liters spannar, skulle man ju kunna blanda i lite av havets läckerheter och se vad som händer.

2 Responses

Jag satte vitlök för ett par år sen på mina föräldrars mark som är väldigt sandig(nu mera vet jag att vitlöken vill ha mer humus och näring,dock väldränerat) Jag åkte ner till stranden och plockade ett släp med tång som jag lät torka innan jag körde den i pappas kompostkvarn och strödde ut på åkern.Det växte som sjutton!! Det man kan tänka på är att det kan bli för salt för växterna och i så fall låta tången sköljas först.

Hälsn Vickie

  • Hej Vickie. Kul att höra en rapport från verkliga livet. Bra tips om att mala och skölja tången. Ska testa detta i år så får vi se om det blir någon skillnad mot i år.

  • Leave a Reply

    *