chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Spädbarnsslaktaren i Skegrie

11 Comments »

Då var det dags för den otrevliga delen av min hobby. Att döda spädbarn.

Detta är delade känslor på riktigt. Först blir man sprudlande glad när man ser de första blomknopparna. Jag kan spendera en hel del tid att beundra dessa. Sen lägger jag lika mycket tid att ta bilder på dem med hjälp av en av mina bästa kompisar, mitt macroobjektiv. Det gör att man kan via bilderna se saker man inte kan göra med blotta ögat. En helt annan värld öppnar sig.

När man sen gjort allt detta kommer det svåra. Själva slakten, mördandet och förstörelsen – Knipsa knopparna.

Varför gör man då detta om det nu är så jobbigt? Hur kan man komma på den horribla ideén att man ska slakta de första vårtecknen? Jo, det är för att växten vid knoppsättning kommer att lägga mer och mer energi på att bilda blommor och sen också frukter. Är plantan då inte stor nog, kommer detta att hämma tillväxten på själva plantan vilket kommer att innebära att antalet frukter kommer att bli högst begränsat.

Snoppar man däremot av blomknopparna redan när de kommer, läggs all energi på att bygga en stor och kraftig planta som kan bära en hiskelig massa frukt.

Delar härmed med mig av dessa små skönheter som de såg ut innan skövlingen. Då har de i alla fall inte levat förgäves.

Early Jalapeno (Tack för dessa Jesper. De följande fyra sortera kommer från en annan del av Söderslätt)

Sante Fe Grande

En mycket, mycket liten knopp på Aji Cristal

Short Yellow Tabasco

Brun Rocoto (Tack David. Detta är barnbarnet till plantan jag fick av dig i fjol)

11 Responses

Läckra bilder!
Kan bara hålla med om att en fantastisk värd öppnar sig där i macrot ( jag har ett Tamron)…….. längtar tills snön försvinner och jag får krypa runt på knäna och upptäcka en ny värld utomhus igen:)….
Jag ligger lite efter dig med odlingarna, här har det ännu inte visat sig några blomknoppar, jag sliter med att försöka avliva och göra mig av med allt för många backup plantor…även det känns lite mordiskt:(

 • Bara tanken på att knipsa bort knopparna… jag gjorde det inte förra året och fick gott om frukt, ska nog testa på någon planta och se hur stor skillnad det gör. Åhhh, macro, vill ha. Får se om det blir ett i år kanske.

  • @Thomas
   Det gör kanske ingen större skillnad, men plantorna är ju inte ens tonåringar och iom det tycker jag inte att de kommer att vara ansvarsfulla föräldrar.
   Sa du inte att du skulle köpa ett macro förra året också? 😉 Bit ihop och gör det bara. Det svider detsamma, men sen är du lycklig länge. Det är en av de bästa investeringar jag gjort.

 • jag brukar inte knoppa av på småfruktiga plantor. om det skulle göra skillnad är det från väldigt stor skörd till horribelt väldigt stor skörd. storfruktiga sorter kan det nog göra skillnad, speciellt om man bor norröver och har kortare säsong.

  egentligen borde jag ta bilen och besöka dig någon dag.

  • @David
   Nja, är inte så säker på det. Det beror på vad du menar med småfruktiga iof.
   Om du inte vill hälsa på mig, så borde du i alla fall hälsa på dina små adoptivbarn och trösta dem när jag sliter nossarna av dem.

 • precis. gränsen är inte solklar.
  hur har du det i veckan?

  • @David
   Kvällstid efter 18.00 hela veckan. Tänk på att vi inte är innehavare av mer exotiska teer än Lipton mainstrem gul (och det är nog äldre än vår medelålders Schäfer)

 • Hej!

  Jag fick en Liebster Blog Award och har ”delat vidare” till dig. Motiveringen finns på bloggen.

  //Linda

 • Leave a Reply

  *