chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Hur får jag av kepsen?

6 Comments »

Ja, jag vet att det är mitt eget fel. Jag skulle hålla de små konstant fuktiga. Nu är så inte fallet och jag står här med ett par tre stycken småttingar med frökepsen på och den vill inte trilla av.

Någon som har tips på hur jag kan få av den utan att samtidigt knipsa av det första bladparet? Eller behövs det? Det känns som att de kommer att dö då de inte kan tillgodose sitt ljusbehov, men så är det kanske inte.

Upplys mig, så att jag kan rädda liv.

6 Responses

Klipp försiktigt av översta delen av fröet. Bara så lite att skalet får ett hål men grodden inte skadas. Om det inte ruttnat växer det då ut genom hålet. Har skrivit om detta nån stans. Kallas stuck seed cap på engelska.

 • Jag lät några med kepsen på sitta kvar… och dom dog! Så när det hände igen försökte jag försiktigt ta loss den med naglarna, men bladen gick av, fast lite av bladen blev kvar och det ser ut som att den kommer att klara sig…

  @Patrik
  Det var en bra ide. tack det ska jag prova nästa gång.

 • Det var ett mycket bra tips Patrik. Jag hade detta problem med flera frön förra året. De flesta som man försökte hjälpa knipsades helt enkelt av och de som man lät kepan sitta kvar på ruttnade bladen på

 • Kul att du hittade mig:)
  Ser att du fått goda råd om kepsen , har inte mycket att tillägga…
  Nu ska jag läsa vidare här hos dig!

 • @Patrik
  Du är som vanligt en outtömlig källa av visdom. Tack för tipset, ska genast prova. (sa han och skämdes samtidigt lite för att det borde man ju räknat ut själv)

  @blomkronan
  Jag har gjort precis samma sak, med samma resultat. Tur att vi har våra gurus att hämta kunskap från

 • @billan
  Jag blev skitglad att jag hittade dig. Du har varit med så länge så att jag kommer att “pick your brain” på allt matnyttigt du lärt dig genom åren. Stämmer det att du odlat chili i 10 år nu?

 • Leave a Reply

  *