chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Hmm..mutter, mutter….

4 Comments »

Det är något som inte stämmer. 14 av sorterna har fortfarande inte grott. Förra säsongen var det endast en sort som inte tog sig (Purple Hazel), men efter 12 dagar och inte ens ett spår av grodd av 14 sorter börjar jag misströsta.

På inget sätt vill jag få någon att tro att jag inte till fullo uppskattar bidragsgivarna till denna säsongs odling, men min teori går ut på att dessa fröer från fjärran nordliga breddgrader inte tåler den tropiska värmen på Söderslätt, och därmed inte vågar sig upp.

Jesper har sin genbank i Vellinge som bara ligger några kilometer norrut och med viss god vilja skulle kunna placeras i utkanten av Söderslätt. Detta borde ju rimligtvis vara undantaget till min tes ovan, men Davids plantage ligger ändå uppe i Malmö och det är jävligt långt det. När vi sen snackar om Mats som håller till med sitt, numera anrika, institut på en balkong i Stockholm, snackar vi jävligt nära trädgränsen. Det skulle kunna gå att jämställas med Anderna och höghöjds-Chili.

Nåväl, inte hela världen. Jag tar och planterar en omgång till av dessa och skulle de första ta sig, kan man ju alltid ge bort några dubletter.

…men Herre min skapare!!!

Jag hade inte fler av alla sorterna. Mats Bodi(e) är en av dessa, och den var jag väldigt nyfiken på. Jag satte alla tre jag fick av honom i den första batchen.

De andra jag saknar är PI585262, PI614001, Jalapeno Tiant. Är det någon som har några av dessa över, så tar jag gärna emot dessa för sensättning under kommande veckor.

4 Responses

Om inte jalapeno som du fick av mig kommit upp så kan du få nya fröer, jag har satt 9 st av dessa och alla har grott.

 • visst, fröerna var inte från igår men inte äldre än 4 år så de borde gro ändå. när det gäller de olika jalapenosorterna har jag fröer av egen skörd, de odlades dock ej isolerade utan stående brevid varandra i samma djupbädd.
  när det gäller pubescens kan jag oxå ha av egen skörd.

 • Det är en något skumt på gång, men jag kan inte riktigt klura ut vad det är. Jag sådde i två brätten, det gröna med 24 och det svarta med 84 pluggar. Alla har tagit sig i den gröna, men de 14 som inte vill upp är alla i den svarta. Samma jord, samma plats, samma temperatur och bevattning, ändå är det något som skiljer.

  @Thomas

  Jag hade en bunke fröer kvar av Jallisen jag fick av dig, så det åkte ner 4 st nya i jorden idag. Får se hur det går denna gång.

  @David

  4 år är ju ingen ålder, de ska väl funka efter upp mot 8-10 om de bara förvarats korrekt, efter vad jag förstår. Däremot såg jag att en PI585262 tittade upp några timmar efter jag planterat nya, så det finns fortfarande hopp. Har du fler av PI614001 och Jalapeno Tianten, så kan vi väl prova igen.

 • Underbart att se alla bilder:)

 • Leave a Reply

  *