chili&garlic

Skafferiet på Söderslätt

Bih eller Bhut?

2 Comments »

Har har vi någon som rett ut begreppen:  Bih eller Bhut Jolokia

2 Responses

Jag körde också den diskussionen på min blogg. Sedan gick jag in för att kolla upp det ytterligare. Det verkar som om i botanikriket så har en taxonomi i namn skett på två olika sätt. Dels en kultiverad namnform. Dels en genetisk ( den uppdelningen ger Capsicum Annuum, Capsicum Frutescens e.tc. namnen). Vad som är lite jobbigt är att ordet sort har missbrukats. Definition på växtsort = (30) Begreppet växtsort definieras enligt lagstiftningen om sortskydd.
Enligt denna rätt kännetecknas en sort av sitt samlade genom, har därför individualitet och skiljer sig tydligt från andra sorter.

Man kan starkt ifrågasätta om det finns en tydlig individualitetskillnad mellan Bhut eller Bih. I min mening har det “kultiverade namnet” fått en större betydelse än det mer praktiska namnet. Vad vi behöver egentligen göra är att bestämma oss för hur vi vill ha det. Kaotiskt med förkärlek till olika kultiverade namn. Eller köra hardcore a la C.v. Linne style?? Jag föreslår det senare. Men ett mer vetenskapligt nomenklatur för de olika chilisorterna ligger för tillfället oskrivet. Det bör nog göras av någon nördig Biolog med lite material att kunna kolla upp genetik etc. Jag tror en tysk institution jobbar för tillfället med det här.

Det finns en hel del att jobba med här helt enkelt.

  • Wow! Det känns som att man stuckit in sitt tjocka huvud i ett getingbo mitt i högsäsong. 😉

    Man kan inte annat än att gå loss på det faktum att man kan bli hur nördig som helst i detta ämne (liksom många andra gissar jag). Härligt att du redan gått igång på detta, som säkert många tycker är en bagatell, men visst fan är det viktigt att begreppen reds ut.

    Att det blivit just denna lilla frukt som diskuteras extra livligt är väl det faktum att den spänner musklerna utöver det vanliga. Alla vill ju vara bäst, så även en chiliodlare, gissar jag.

    Följer ämnet med barnslig förtjusning.

  • Leave a Reply

    *